Hugga huvudet av ondskan

Spännande teater och trevlig middag. Långholmsteatern presenterar monologen ”Hugga huvudet av ondskan”.

Efter 11 framgångsrika säsonger avslutades pjäsen Hugga huvudet av ondskan under hösten 2017. Anders Ahlbom Rosendahl spelar från och med 2018 en ny och spännande pjäs på Långhomsteatern.

Läs mer om Långholmens aktuella teaterpjäs Jag var mer neutral än Sverige

 

Monologen

Skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahl gestaltar Anders Gustaf Dalman, Sveriges siste skarprättare, i ”Hugga huvudet av ondskan”. Pjäsen är en monolog skriven av Klaus Fischer och tolkar fritt Dalman och hans liv men är baserad på ett solitt faktamaterial både vad gäller Dalmans biografi och hans skarprättaruppdrag.

Smakprov från pjäsen

Biljetter

Teaterföreställningen Hugga huvudet av ondskan spelas ej längre.
Klicka här för att boka biljetter till aktuell föreställning

 

I huvudet på en bödel -Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet har skrivit en artikel om Anders Ahlbom Rosendahl och hans gestaltning av Anders Gustaf Dalman. Hur är det att stå ensam på scen? Utan medspelare, sufflör och skyddsnät. Läs hela artikeln här...

"Ett stycke filigranarbete och skådespelarkonst när den är som bäst"

I Tidningen Kulturen recenserar Lena S. Karlsson "Hugga huvudet av ondskan". Följande rader avslutar recensionen: "Detta är en föreställning som vilar på teaterns tre fundament, en skådespelare, en text och ett rum. Anders Ahlbom Rosendahl är en precisionsskådespelare som med intensitet och närvaro gestaltar det djupast mänskliga med stor psykologisk insikt. Själva tyngden av fängelsemurarna förstärker den klaustrofobiska känslan och det hotande sammanbrottet." Läs hela recensionen här...

"Skarpt på Långholmen – teater fångar platsens själ"

Här kan du läsa vad Svenska Dagbladets recensent, Lars Ring, tyckte om pjäsen. Läs artikeln här...

Dalman – skarprättaren

Anders Gustaf Dalman, född 1848 i Norberg, död 1920 i Stockholm, halshögg de sex sista ”lifdömda” i Sverige. Den första avrättningen verkställde Dalman 1890, den sista 1910. Vid de fem första använde han en handbila. Hugget utdelades i en kroppsställning som krävde böjd rygg och böjda knän. Vid den sista avrättningen behövde han endast trycka på en fjäder på giljotinen. Vid de fyra sista uppdragens fullgörande anlitade han såsom biträde sin son Albert Gustaf Dalman, född 1880. Dödsstraffet avskaffades år 1921.

Ahlbom – skådespelaren

Anders Ahlbom Rosendahl har medverkat i flera dramaproduktioner och filmer på 1990-och 2000-talen. Han är kanske mest känd för sin roll som Yngve Almkvist i SVT:s dramaserie Rederiet. Som Roffe Liljegren i Wallander - Hemligheten belönades han med en guldbagge för bästa manliga biroll. Anders spelar också doktor Peter Teleborian i Milleniumfilmerna efter Stieg Larssons böcker.

Vid frågor ring Långholmens Wärdshus 08-720 85 50 eller maila restaurang@langholmen.com.