Isaac Grünewald

I maj 1926 tillbringade konstnären Isaac Grünewald en månad på Långholmen. Närmare bestämt i cell 232 på Kronohäktet. Cellen finns bevarad som bekvämt hotellrum, med utsikten kvar. När du besöker Långholmen, varför inte göra en liten konstrunda samtidigt? Vi har ett urval målningar från Isaacs Grünewalds Långholmssvit i vårt wärdshus.

Grünewalds fängelsevistelse

Grünewald hade dömts till böter och en månads fängelse för våld mot tjänsteman. Bakgrunden var ett intermezzo på Bohus station i Kungälv. Isaac hade slagit till en konduktör som örfilat och dragit omkull hans hustru, Sigrid Hjertén. Under cellvistelsen målade Grünewald ett 50-tal tavlor i den karaktäristiska stil som gjort honom till modernismens pionjär i Sverige och några av dessa pryder nu wärdshusets matsal.

”Sveriges Picasso”

Han har kallats ”Sveriges Picasso”, Isaac Grünewald var för sin samtid den givna centralgestalten och symbolen för svensk modernism. Ständigt aktuell som utställare och provokativ som konstdebattör förknippades Grünewald under fyra årtionden med snart sagt allt som på något sätt var nytt, kulturradikalt, kosmopolitiskt och ”främmande”. Konstkritikens invändningar mot honom kom särskilt under 1910-talet ofta att handla om hans ”österländska” – läs: judiska – ursprung, men kanske ännu oftare om hans föga puritanska sätt att blanda element från konstens olika, åtskilda, världar – att till exempel skänka nya impulser till oljemåleriet inhämtade från illustrationens, affischkonstens och scenografins olika bildspråk.

Konstnärsliv

Grünewald föddes i Stockholm 1889. Han fick sin formella konstnärliga utbildning 1905-1908 hos Konstnärsförbundet och vistades därefter under tre vintrar på Henri Matisses så kallade målarakademi i Paris – egentligen en öppen verkstad och inte någon skola såsom den beskrevs i svensk konstkritik. Grünewalds debututställning ägde rum 1909 tillsammans med gruppen De Unga. Han skulle sedan ställa ut över 200 gånger under sitt liv – och blev från och med 1920 dessutom en framgångsrik och flitigt anlitad scenograf på Stockholms stora teatrar. Hösten 1926 – strax efter det att han suttit i fängelse på Långholmen – blev Grünewald som förste modernist invald i Konstakademien, med motiveringen att han alltid hade varit en av Akademiens ”bästa fiender”. 1932 utnämndes han till professor där och avgick självmant tio år senare, för att i stället öppna sin egen konstskola.

Familjeliv

Isaac Grünewald hade tre söner. Han var åren 1911-37 gift med konstnärskollegan Sigrid Hjertén, som var hans musa och närmaste samarbetspartner. Han omkom i en flygolycka 1946 tillsammans med sin andra fru, Märta, född Grundell.

Teater om Isaac Grünewald på Långholmen! Läs mer

Utställning om Isaac Grünewald på Långholmen! Läs mer

Isaac Grünewald
Isaac Grünewald
Isaac Grünewald
Isaac Grünewald

VÄLKOMMEN TILL ÖN

Boka ditt besök hos oss eller hör av dig!
Telefon: 08-720 85 00    Mail: info@langholmen.com

BOKA

Se även:

Top image

Teater & Middag

Peter Perski spelar Isaac Grünewald oktober - november 2024!

LÄS MER & BOKA
Top image

Historia

Lär dig mer om öns och fängelsets historia.

LÄS MER
Top image

Museum

Lär dig mer om öns historia i vårt fängelsemuseum.

LÄS MER