Jag var mer neutral än Sverige

Boka här
Startar16 mar
Slutar27 apr

Spännande teater och trevlig middag. Långholmsteatern presenterar monologen Jag var mer neutral än Sverige om storspionen Stig Wennerström.

Skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahl spelade hösten 2017 den sista föreställningen av den 11 säsongerna långa publik-och kritiker- succén Hugga huvudet av ondskan. Den handlade om Sveriges siste skarprättare Anders Gustav Dalman. Nu ikläder han sig rollen som en annan man med stark koppling till Långholmen - storspionen Stig Wennerström.

Monologen

Jag var mer neutral än Sverige är en monolog skriven av Klaus Fischer, som också skrev Hugga huvudet av ondskan. I pjäsen får vi höra Stig Wennerströms berättelse om varför han blev spion för Sovjetunionen och sålde ut hela det svenska försvaret under kalla kriget. Och varför han var ”mer neutral än Sverige”. Pjäsen är en fri tolkning av Stig Wennerströms liv och gärning men bygger på ett gediget faktamaterial.

Föreställningar våren 2018

Med start i mitten av mars så kommer sex föreställningar hållas på: 16/3 (SLUTSÅLD), 23/3 (SLUTSÅLD), 6/4, 13/4, 20/4 och 27/4.

Teaterpaketet

Teaterbiljetterna ger dig en helhetsupplevelse på Långholmen under en kväll. I paketet ingår:

  • En kort guidning om Långholmens 250-åriga historia och en introduktion om spionen Stig Wennerström.
  • Tvårättersmeny på Långholmens Wärdshus (Dryck ingår ej. Meny meddelas senare)
  • Föreställning med Anders Ahlbom Rosendahl, cirka 75 minuter lång.
  • Besök på egen hand på Långholmens fängelsemuseum.

 

Föreställningen börjar klockan 18:30. Samling i Långholmens Wärdshus. Det finns 1 sittning före teatern och 1 sittning efter.

Biljetter

Biljetterna kostar 695:-.

Köp dina biljetter här!

 

Om Stig Wennerström

Stig Wennerström föddes 22 augusti 1906 och dog 22 mars 2006. Han var överste i flygvapnet och spionerade för Sovjetunionens räkning från 1940-talet och fram till att han greps 25 juni 1963. Wennerström dömdes till livstids straffarbete på Långholmens fängelse. Livstidsstraffet mildrades senare till ett tidsbestämt straff och Wennerström frigavs den 6 september 1974 villkorligt.

Det har aldrig helt klarlagts av vilka skäl Wennerström spionerade för Sovjetunionen och lämnade ut alla hemliga uppgifter om det Svenska försvaret. Spioneri mot sitt eget land brukar i nästan alla kända fall annars bero på ideologisk övertygelse, ekonomisk vinning eller sexuella hållhakar. Stig Wennerström spioneri kostade det svenska försvaret miljardbelopp.

Bo på Långholmen

Passa på att sova över på vårt hotell efter avslutad teaterföreställning!
Läs mer om hotellet och boka rum