SOS Barnbyar

Barnbyfadder

Långholmen är barnbyfadder till SOS Barnbyn Mamelodi i Sydafrika. Just nu bor 84 barn i själva barnbyn men utöver det hjälper man 254 barn och deras familjer i det närliggande samhället. Förutom att barnen får ett hem och omsorg av sina barnbymammor så får de också gå i skolan vilket de är väldigt glada för. Att förbereda sig för framtiden är viktigt för barnen.

senaste händelser

I det senaste rapporten från Mamelodi får vi läsa om Kgomotso som efter många sena kvällars studerande lyckats ta sin examen. Hon har bott i barnbyn med sin barnbymamma Kedibone sedan hon var några år gammal och hon ser nu ljust på framtiden och är en stor inspirationskälla för sina barnbysyskon. Basetsana är en av de som inspirerats av Kgomotso. Hon har beslutat sig att studera till murare, vilket är ett ovanligt karriärval för en flicka i Sydafrika. Barnen får också vara med om många roliga besök under året. Påskfirande med påskäggsjakt, besök på zoo och andra utflykter.

2017

Under 2017 kommer en del av barnbyfamiljerna flytta in i själva samhället och man kommer att börja arbeta mer med fosterfamiljer. SOS kommer att jobba nära fosterfamiljerna och bidra med både utbildning och stöd. De hus i barnbyn som blir lediga kommer att hyras ut till lokala familjer. Den här åtgärden gör man för att barnen ska få ett starkare band till och mer delaktiga i själva samhället.

Foto: Maja Brand