Miljöarbete

Redan 1990 började en grupp entusiastiska medarbetare på Långholmen att engagera sig i miljöfrågan. Det var då den första miljögruppen bildades. Med åren breddades arbetet till att omfatta även andra miljöfrågor som kemikalier, energi och transporter. Detta bidrog starkt till det beslut som togs i februari 2009. Det var då vi bestämde oss för att miljömärka anläggningen.

Sortering av avfall

I början handlade nästan allt miljöarbete om avfall och sortering i olika fraktioner, något som inte var så lätt när det inte fanns tillräckligt utvecklade system för att ta emot det sorterade avfallet.

Miljömärka Långholmen

Med åren breddades arbetet till att omfatta även andra miljöfrågor som kemikalier, energi och transporter. Detta bidrog starkt till det beslut som togs i februari 2009. Det var då vi bestämde oss för att miljömärka anläggningen. Vi valde svanmärkning eftersom vi ansåg att det var den största och mest seriösa miljömärkning som fanns. Det var också ett viktigt beslut för ett fortsatt miljöengagemang. Att miljömärka hotellet skulle ha inneburit en märkning av hela verksamheten, men vi valde att gå ännu längre. Vi lämnade även en ansökan om en Svanmärkning av vår restaurang. Långholmens Wärdshus var den första restaurangen på Södermalm i Stockholm att bli Svanmärkta och är en av 40st Svanmärkta restauranger i Sverige. Förutom detta är vi också med i ”Svanens nätverk för inköp med omtanke”. Vi är också stolta över att 2015 ha godkänts enligt Nordisk Miljömärknings nya hårdare kriterier för hotell, konferens och restaurang.