Tiden går…

”Tiden går, klockan slår, evigheten förestår”-står inpräntat på Spinnhusets klocka från 1724. Tiden går onekligen, och det är nu flera årtionden sedan Långholmens fängelse stängde 1975.

”Släpp fångarne loss det är vår”

Det var år 1975 som filmen ”Släpp fångarne loss det är vår” av Tage Danielsson (1928-1985) hade premiär. De flesta inspelningsplatserna var på Kronohäktet – idag Långholmen hotell. I filmen förekommer både rastgårdarna, som idag används som café, där Gösta Ekman (1939-2017), Ernst Hugo Järegård (1928-1998) och Jan Malmsjö (f.1932) dansar och sjunger sången ”Ring isoleringen”. Även ”galleriet” i sin amerikanskinfluerade stil syns i filmen. Idag utgör detta den centrala delen av hotellet. Muren från 1880, som till stora delar finns kvar, dekoreras av Lena Nyman (1944-2011) med filmens kända titel. Margareta Krook (1925-2001), som spelade rådmannens dotter, fick en Guldbagge för bästa biroll 1976.

Youtubeklipp från filmen: Släpp fångarne loss det är vår

Centralfängelset

Samtidigt som filminspelningen släpptes de sista fångarna ut från Centralfängelset och i och med detta var en 250-årig fängelseera över. Efter att inspelningen var klar kom de gamla byggnaderna att förfalla mer och mer. 1982 jämnades det pentagonliknande Centralfängelset med marken. Tanken var att öppna upp ön, ge mer utrymme för ett framtida rekreationsområde och låta den dominerande byggnaden försvinna. Det fanns dock starka röster för att den skulle finnas kvar.

Omdebatterad rivning

Debatten kring Långholmens omdaning var inte lika infekterad som dagens debatter kring Slussen eller Förbifart Stockholm. Detta var en västanfläkt i jämförelse, men det skulle ändå dröja fram till maj 1989 innan de ”nya internerna” skulle sova sin första natt här på Långholmen. Resten är nutidshistoria…

Välkomna hit och släpp tankarna loss på den, snart igen, gröna ön.

VÄLKOMMEN TILL ÖN

Boka ditt besök hos oss eller hör av dig!
Telefon: 08-720 85 00    Mail: info@langholmen.com

BOKA

Se även:

Top image

Teater & Middag

Peter Perski spelar Isaac Grünewald oktober - november 2024!

LÄS MER & BOKA
Top image

Historia

Lär dig mer om öns och fängelsets historia.

LÄS MER
Top image

Museum

Lär dig mer om öns historia i vårt fängelsemuseum.

LÄS MER