Skarprättare Dalman

Förr i tiden var titlar väldigt viktigt. En som inte stack under stol med sin yrkestitel var skarprättare Anders Gustav Dalman. Läs mer om denne märklige man innan han tog ner skylten för gott.

Anders Gustav Dalman

Anders Gustav Dalman (1848 -1920) kom från Norberg men bodde större delen av liv i Stockholm. Hasn hemadress var S:t Eriksgatan 22* på Kungsholmen (numera 44) och bodde på första våningen. På ytterdörren hade han satt upp dörrskylten med namn och titel. Här rådde det inga tvivel vem som bodde. Han lär ha sagt att han stod för sin ”titel” och tyckte inte att det var något att skämmas för. Han hade ju blivit utsedd 5 augusti 1885 av överståthållarämbetet att bli riksskarprättare. Dalman ansåg att han var en lämplig person då han hade de två viktiga egenskaperna en Skarprättare bör ha: ”Starka nerver och insikt i den enklare kirurgin”.

Familjelivet

Han tyckte att lönen var lite knaper och drygade ut kassan som vice värd i huset där han bodde. Dalman bodde med sin hustru, deras tre söner och en dotter.
Hans söner deltog vid flera av hans totalt 6 avrättningar som han verkställde under sitt liv. Den sista var på Långholmen 1910 och hela trion närvarande med sin far. Det kom som sagt att bli hans sista. Dödsstraffet avskaffades i fredstid i Sverige år 1921, gällande krigslagar först 1972.

Spårvagnen

År 1920 blev han påkörd av en spårvagn på S:t Eriksgatan och återhämtade sig aldrig. Han delar detta öde med den spanske arkitekten Gaudi som även han råkade ut för en framfarande spårvagn. Så se upp i trafiken. Även den kan vara dödlig.

VÄLKOMMEN TILL ÖN

Boka ditt besök hos oss eller hör av dig!
Telefon: 08-720 85 00    Mail: info@langholmen.com

BOKA

Se även:

Top image

Teater & Middag

Peter Perski spelar Isaac Grünewald oktober - november 2024!

LÄS MER & BOKA
Top image

Historia

Lär dig mer om öns och fängelsets historia.

LÄS MER
Top image

Museum

Lär dig mer om öns historia i vårt fängelsemuseum.

LÄS MER