Historiska rester under putsen

Dolda byggnadsdetaljer från mitten av 1800-talet hittades under en renovering av rastgårdarna på Kronohäktet.

Nya nummer i rastgårdarna

Vi fick en liten överraskning när vi senast renoverade väggarna i rastgårdarna på Kronohäktet. När putsen knackades bort hittade vi den ursprungliga färgen och den gamla numreringen på de nio rastgårdarna från 1860-talet.

Rastgårdarna på Långholmen är unika från den tidsepoken då dessa fängelser byggdes. I Sverige uppfördes 47 stycken länsfängelser mellan åren 1846-1914. Alla dessa härrör nästan alla från ett politiskt beslut från 1841 att man skulle uppföra länsfängelser från Ystad till Haparanda.

Idag är Kronohäktet målat med en mera klassisk stockholmsgul men huset var en gång i tiden rödslammat och även dekorerat med vita streck (murfogar) för att efterlikna ett murverk.

Ville inge pondus och respekt

Detta var typiskt för senare delen på 1880-talet då man blickade tillbaka till tiden då de stora renässansslotten byggdes i riktigt tegel.
Istället för att använda dyra material så jobbade man mer på ytan med ”kulissestetik” för att uppnå denna illusoriska effekt. Allt för att ge byggnaden tyngd och respekt.

Det var i början av industrialiseringen som detta blev väldigt populärt men som med tiden skulle komma på skam. Kronohäktet fick sitt nuvarande utseende 1887 då alla husen målades i dagen gulockra.

Rastgården på Långholmen
Rastgården på Långholmen

VÄLKOMMEN TILL ÖN

Boka ditt besök hos oss eller hör av dig!
Telefon: 08-720 85 00    Mail: info@langholmen.com

BOKA

Se även:

Top image

Teater & Middag

Peter Perski spelar Isaac Grünewald oktober - november 2024!

LÄS MER & BOKA
Top image

Historia

Lär dig mer om öns och fängelsets historia.

LÄS MER
Top image

Museum

Lär dig mer om öns historia i vårt fängelsemuseum.

LÄS MER