Ett fängelse – två cellsystem

Långholmens fängelse var unikt med två olika typer av celler i ett och samma samma fängelse, Philadelphiasystemet och Auburnsystemet.

Ett fängelse – två cellsystem

Långholmens fängelse var unikt med två olika typer av celler i ett och samma fängelse. I USA utvecklades, under 1800-talet, två fängelsesystem: Auburn och Philadelphia.

Philadelphiasystemet

Philadelphiafängelset innebar en total isolering med både arbete och sömn i cellen. Philadelphiasystemets celldörrar är heltäckande med undantag för en matlucka och ett kikhål för bevakning. Korridoren går i mitten av byggnaden och cellerna ligger utåt med egna fönster.

Aurburnsystemet

Auburnsystemets celler kallades ”nattceller” och de intagna arbetade tillsammans på dagtid (under tystnad) och sov i enskildhet i sin cell under natten. Cellerna ligger i mitten av byggnaden och korridoren går på utsidan av cellerna. Istället för fönster fanns en galleröppning i dörren och sen fönster i korridoren där det kom in dagsljus. I USA kom man framförallt att bygga fängelser enligt Auburnsystemet. Det kan du se i många amerikanska filmer som skildrar fängelsemiljöer. I Sverige började vi istället att bygga cellfängelser enligt Philadelphiasystemet, men det fanns några undantag. I Långholmens Centralfängelse (idag rivet sedan 1982) fanns gemensamhetsavdelningar enligt Auburnsystemet.

Gemensamhetsavdelningarna sägs ha varit mer populära, så länge ett fängelsestraff innebar isolering. På Kronohäkte på Långholmen har vi idag endast celler av Philadelphiamodellen d.v.s. med dörr utan galler och med fönster i cellen. Kikhålen är numera igensatta så ingen kan titta på dig när du sover. Även matluckan är igensatt eftersom vi nu ett fantastiskt wärdshus som serverar mer än bara vatten och bröd.

VÄLKOMMEN TILL ÖN

Boka ditt besök hos oss eller hör av dig!
Telefon: 08-720 85 00    Mail: info@langholmen.com

BOKA

Se även:

Top image

Teater & Middag

Peter Perski spelar Isaac Grünewald oktober - november 2024!

LÄS MER & BOKA
Top image

Historia

Lär dig mer om öns och fängelsets historia.

LÄS MER
Top image

Museum

Lär dig mer om öns historia i vårt fängelsemuseum.

LÄS MER