Måndagsklubben

Boka här
Startar21 jan
Slutar25 mar

Följ med på våra intressanta visningar inom kultur, hantverk och historia. Turen avslutas med god lunch på Wärdshuset.

På måndagar under våren arrangerar vi roliga och intressanta visningar som avslutas med en god lunch på Långholmens Wärdshus. Välj mellan ett besök i grafikverkstaden, tapetverkstaden, ett ateljébesök hos Thomas Qvarsebo eller en guidad tur i fängelset. Läs mer om respektive visning längre ner på denna sida.

Detta ingår:
- Guidad visning, cirka 1 timme
- Månadens husman på Långholmens Wärdshus inkl. bröd och sallad.

Pris: 275:-/person.

Samling kl. 13:00 i Baren Finkan, Långholmens Wärdshus. Alstaviksvägen 17. Lunch kl. 14 i Wärdshuset. Det finns begränsat antal platser till varje visning.

 

Bokning

Klicka på det datum ni önskar komma och genomför din bokning direkt på nätet. Observera att visningen börjar kl. 13:00. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på telefon: 08-720 85 50 eller e-post restaurang@langholmen.com

21/1 Tapetverkstaden
18/2 Tapetverkstaden

4/2 Grafikverkstaden
11/3 Grafikverkstaden
25/3 Grafikverkstaden

11/2 Skulptören Thomas Qvarsebo
18/3 Skulptören Thomas Qvarsebo

28/1 Fängelseguidning
4/3 Fängelseguidning

 

Besök tapetverkstaden

Besök verkstaden Handtryckta Tapeter på Långholmen.  Det röda 1700-talshuset Lilla Knapersta döljer en skatt. Fäst på papper. Inte sedlar, men med större skönhetsvärde. Tapetmakeri är ett skrå med anor lika gamla som huset. Idag förs det vidare på Långholmen av Mats Qwarfordt, en av drygt dussinet utövare i världen.

På Lilla Knapersta får historiska mönster fräschör igen på nytillverkade rullar. Beställningar kommer oftast från enskilda som vill ha ”skräddarsydda” tapeter till en viss hemmiljö: från gamla torp till slott och herrgårdar. Nu kan Du lära sig mer om detta spännande yrke.

Datum för visningen: 21/1, 18/2

 

Besök grafikverkstaden

Lär dig mer om litografins hemligheter och ät en god lunch på Långholmens Wärdhus. Både kända konstnärer och kreativa kändisar köar för att låta trycka sina verk hos litografen Björn Lumphé. Som en av få kvarvarande representanter för sitt skrå har han hittat en fristad i Stora Knapersta på Långholmen. Verkstaden är inhyst i en länga intill det röda trähuset uppfört av Alfred Nobels far år 1830. Nu kan du lära dig mer om denna ädla konst och dessutom se kända litografier utförda av bland annat Lennart Jirlow, Lars Jonsson, Madelaine Pyk som har tryckt sin litografier hos Björn Lumphé.

Datum för visningen: 4/2, 11/3, 25/3

 

Träffa skulptören Thomas Qvarsebo i hans ateljé

Träffa skulptören Thomas Qvarsebo i hans ateljé på Långholmen i det f.d. Spinnhuset. Thomas Qvarsebo har gjort sig känd för en mängd olika skulpturer som finns över hela landet. Greta Garbo på Södermalm, Olof Palme bysten i riksdagshuset och Jas –Gripen monumentet på Långholmen Alf Henriksson. Nu har du en unik chans att träffa honom och hur han tänker och resonerar om sitt snart 50-åriga konstnärskap på Långholmen.

Datum för visningen: 11/2, 18/3

 

Guidning på fängelset

Var med på en visning på Långholmen och lär dig mer om fängelset spännande historia. Från spinnhusets dagar på 1700-talet tills det att fängelset lades ner 1975. Vi besöker Långholmens museum med en guide som tar er med tillbaka till de mindre välkomnande åren som Långholmen gått igenom. Efter guidningen avlutar vi med med en härlig lunch på Långholmens Wärdshus.

Datum för visningen: 28/1, 4/3

 

Tips: Missa inte vår teaterpjäs om storspionen Stig Wennerström. "Jag var mer neutral än Sverige" som spelas på fredagar under våren på Långholmen. Läs mer