Matfilosofi

På Långholmens Wärdshus tar vi ansvar för vad vi serverar på tallriken. Maten är tillagad med tanke både på smak och miljö. Närproducerat, hållbart och vällagat är våra ledord.

Hemlagad mat

Långholmens wärdshus lagar all mat från grunden. Vi kokar vår egen buljong och bakar vårt eget bröd i bageriet. Vi arbetar i så stor utsträckning som möjligt med ekologiska och närodlade råvaror. Vi har höga krav på våra leverantörer för att säkerhetsställa kvaliteten.

Hållbart fiske

Vi köper ingen rödlistad fisk. I den mån det går köper vi MSC- eller KRAV-märkt fisk och skaldjur. Personalen ska alltid kunna informera om fiskens ursprung. 24,07 % av den totala mängden inköpt fisk var MSC/KRAV förra året. MSC är en certifiering som står för hållbart fiske. Det ska också göras möjligt att spåra MSC-märkt fisk samt att den marina miljön ska värnas vid MSC-fiske. Läs mer om MSC.

KRAV

KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat med höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Vi försöker i så stor utsträckning som möjligt välja KRAV-märkta råvaror. Läs mer om KRAV.

Ekologiska råvaror

Andelen eko av den totala inköpsmängden 2016 var 11,27 %. Kaffe/te är 76,69 % eko och öl/vin/sprit 30,78 % förra året 8 %). Vi arbetar ständigt med att öka våra ekologiska inköp.

Ekologiskt vin

Idag finns det utmärkta ekologiska viner och ungefär hälften av vinerna på vår vinlista är ekologiska. För att odla ekologiskt får man inte använda konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning och inga kemiska växtskyddsmedel. Att ett vin är märkt ekologiskt innebär också att tillverkningen uppfyller de krav EU ställt upp för ekologiska viner. Reglerna säger att man vid framställning av ett ekologiskt vin inte får använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion

Ekologiskt och fairtrademärkt kaffe

Kaffet som vi på Långholmens wärdshus serverar är ekologiskt och fairtrademärkt. Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling. Läs mer om Fairtrade.