Långholmens jubileumshelg

Startar14 jun
Slutar16 jun

Med mat, musik och historia firar vi 30 år på Långholmen. Välkommen på öppet hus under jubileumshelgen 14-16 juni!

Långholmen Hotell & Restaurang öppnade portarna 1989 vilket betyder att vi nu har serverat mat, bäddat sängar och välkomnat våra gäster i 30 år! Detta vill vi fira med en härlig jubileumshelg där vi bjuder in till vårt tidigare fängelse med extra mycket mat, musik och aktiviteter. Nedan hittar du helgens program. Varmt välkomna!

 

Fredag 14 juni

 • Grillbuffé med livemusik och tårta
  Kl. 17-21. 345 kr/person - Boka här
 • Snitslad bana
   Lär dig mer om öns historia, tippa och vinn
 • Besök fängelsemuseet
  Fri entré

 

Lördag 15 juni

 • Brunch med livemusik och tårta
   Kl. 12-17. 325 kr/person - Boka här
 • Grillbuffé med livemusik och tårta
   Kl. 17-21. 345 kr/person - Boka här
 • Guidad tur på fängelset
   Kl. 12 och 14 - Gratis
 • Snitslad bana
   Lär dig mer om öns historia, tippa och vinn
 • Besök fängelsemuseet
   Fri entré
 • Öppet hus hos Långholmskonstnärerna
   Kl. 12-15 Fri entré
 • Öppet hus hos Handtrycka Tapeter
   Kl. 12-15. Fri entré

 

Söndag 16 juni

 • Brunch med livemusik och tårta
   Kl. 12-17. 325 kr/person - Boka här
 • Guidad tur på fängelset
   Kl. 12 och 14 - Gratis
 • Snitslad bana
   Lär dig mer om öns historia, tippa och vinn
 • Besök fängelsemuseet
   Fri entré
 • Öppet hus hos Långholmskonstnärerna
   Kl. 12-15 Fri entré
 • Öppet hus hos Handtrycka Tapeter
   Kl. 12-15. Fri entré
 • Öppet hus hos Lumphé Litografiska
   Kl. 12-15. Fri entré

 

 

Brunch med livemusik och tårta

Njut av vår härliga helgbrunch med rätter som hör säsongen till. I Wärdshusparken spelar vi livemusik och på buffébordet bjuder vi på extra jubileumstårta.

Boka bord och läs mer om helgbruncherna

Hitta hit: Långholmens Wärdshus, Alstaviksvägen 17

 

Grillbuffé med livemusik och tårta

Vi tänder grillen i Wärdshusparken och ordnar med en smarrig buffé till tonerna av skön livemusik. Till efterrätt bjuder vi på extra jubileumstårta.

Musik fredag kl. 17-21: Monochrome - Unplugged, covers, allsång
Musik lördag kl. 14-19: Gustafsson-Ny Trio - Svensk och amerikansk jazz
Musik söndag kl. 13-17: Gustafsson-Ny Trio - Svensk och amerikansk jazz

Boka bord och läs mer om grillkvällarna

Hitta hit: Långholmens Wärdshus, Alstaviksvägen 17

 

Guidad tur på fängelset

Långholmen genom tre sekler. Följ med på en guidad visning och hör om öns spännande historia. Jochum Alhstedts pampiga malmgård från 1670  kommer att förvandlas och förfalla på 1700-talet och få ett skamfilat rykte som Spinnhus med förvaring av lösaktiga kvinnor. Under 1800-talet växer antalet byggnader kommer med tiden bli Sveriges största fängelse. Hör och lär om både kända och okända livsöden som tillbringade dagar och år bakom Långholmens tunga granitmurar. Ingen föranmälan krävs, samling några minuter innan avsatt tid. Turen tar ca 45 min.

Hitta hit: På gräsmattan vid muren utanför Långholmens Hotell, Långholmsmuren 20

 

Snitslad bana

På fängelseområdet finns en snitslad bana där du kan lära dig mer om Långholmens historia. Gå in och ut ur husen och ta chansen att kamma hem en övernattning på Långholmens mest fängslande hotell. Vi lottar även  ut presentkort till vår uppskattade brunch. Startkort hämtar och lämnar du i receptionen på hotellet eller i paviljongen i wärdshusparken. Vinnarna presenteras på vår hemsida 16 juni.

Hitta hit: Långholmens Hotell, Långholmsmuren 20 eller Långholmens Wärdshus, Alstaviksvägen 17

 

Besök fängelsemuseet

Under vårt jubileum är det fri entré till vårt fängelsemuseum. Besök en autentisk cell från 1840-talet och pröva på fängelselivet för en stund. Har kan du läsa med om forna fångars öden under sin tid på Långholmen. Se även filmen om Långholmen där b.la. mästerrymmaren Lasse Strömstedt medverkar under hans sista intervju. ca 25 min. Filmen finns även att köpa.

Hitta hit: Långholmens Hotell, Långholmsmuren 20

Öppet hela helgen 11-16

 

Öppet hus hos Långholmskonstnärerna

I de gamla spinnhuslängorna huserar sedan början av 1976-talet Långholmens konstnärer. Gå en konstrunda och träffa på konstnärerna och se hur dom skapar i denna historiska miljö.

Konstnärer som medverkar är Thomas Qvarsebo, Helena Gräslund , Berta Guerra, Britta Carlström, Siegfried Heim, Marion Sundqvist, Tomas Robefelt, med flera.

Känn också historiens vingslag. Innergården som du möts av först beskrivs i ett otäckt kapitel  i boken 1793 av författaren Nicklas Natt och Dag.  Har Du inte läst den? Hett boktips för dig som vill veta mer om 1700-talets Stockholm och om det hårda livet på Spinnhuset. Obs inget för dig som är räddhågad.

Hitta hit: Invid Wärdhusparken gå in till höger  på gården. Se skyltning.

Öppet Lördag & söndag 12-15

 

Öppet hus hos Lumphé Litografiska

Lär dig mer om litografins hemligheter med ett besök på Stora Knaperta, Lumphes Litografiska verkstad. Både kända konstnärer och kreativa kändisar köar för att låta trycka sina verk hos litografen Björn Lumphé. Som en av få kvarvarande representanter för sitt skrå har han hittat en fristad i Stora Knapersta på Långholmen. Verkstaden är inhyst i en länga intill det röda trähuset uppfört av Alfred Nobels far år 1830. Se och beundra konst som är tryckta här på ön. Litografier utförda av bland annat Lennart Jirlow, Lars Jonsson, Madelaine Pyk, som har tryckt sin litografier hos Björn Lumphé.

Hitta hit: Stora Knapersta, Knaperstavägen 5. Öppet söndag kl. 12-15

 

Öppet hus hos Handtryckta Tapeter

Besök verkstaden Handtryckta Tapeter på Långholmen.  Det röda 1700-talshuset Lilla Knapersta döljer en skatt. Fäst på papper. Inte sedlar, men med större skönhetsvärde. Tapetmakeri är ett skrå med anor lika gamla som huset. Idag förs det vidare på Långholmen av Mats Qwarfordt, en av drygt dussinet utövare i världen.

På Lilla Knapersta får historiska mönster fräschör igen på nytillverkade rullar. Beställningar kommer oftast från enskilda som vill ha ”skräddarsydda” tapeter till en viss hemmiljö: från gamla torp till slott och herrgårdar. Gör ett besök i denna fina verkstad som har ett eldorado av alla typer av tapeter från 1700 till i våra dagar. En nostalgitripp för alla tapetentusiaster.

Hitta hit: Lilla Knapersta, Knaperstavägen 7A. Det lilla röda huset till vänster om hotellentrén.

Öppet lördag och söndag 12-15

 

 

Långholmens historia i korthet

Långholmens 250 åriga fängelsehistoria började 1724 då staten förvärvade den befintliga malmgården på ön och omvandlade den till straffinrättning för kvinnor, ett så kallat spinnhus.

Fängelseverksamheten byggdes ut efterhand och ön förvandlades på flera sätt med nya fängelsebyggnader och 3000 träd planterades av fångar. Även till denna dag är Långholmen Sveriges största fängelse och kunde som mest ta hand om 700 intagna samtidigt.

Fängelset stängde 1975 och gick in i en minst sagt orolig Törnrosa sömn. Under den tiden var de mer inbrott än utbrott minst sagt. Ett slitet Kronohäktet och före detta Spinnhus blev varsamt renoverat till hotell, vandrarhem, konferenslokaler och wärdhus.

Läs mer om Långholmens historia