Kulturen är alltid på tapeten

Det röda 1700-talshuset Lilla Knapersta döljer en skatt. Fäst på papper. Inte sedlar, men med större skönhetsvärde. Tapetmakeri är ett skrå med anor lika gamla som huset. Idag förs det vidare på Långholmen av Mats Qwarfordt, en av drygt dussinet utövare i världen.

På Lilla Knapersta får historiska mönsterfräschör igen på nytillverkade rullar. Beställningar kommer oftast från enskilda som vill ha ”skräddarsydda” tapeter till en viss hemmiljö: från gamla torp till slott och herrgårdar.

- Kunder kan komma hit med ett foto eller fragment från en tapet som man hittat under den befintliga i samband med renovering av ett äldre hus. Vi återskapar originalet och ser till att det blir korrekt med hjälp av våra kulturhistoriska kunskaper. Med tidstypiska färgpigment. Och trycker bara i mycket begränsad upplaga.

 

ERNST VAR HÄR

Bland beställarna finns även museer och kulturinstitutioner. Scenografer har också sedan länge hittat hit. En guldgruva för ett yrke som ofta har till uppgift att återskapa historiska miljöer. Inredningskändisar också. Mats plockar fram en originaltapet, blå med blommönster.

- Den här komponerade Ernst Kirschsteger när ”Sommar med Ernst” var här. Med japansk inspiration som nu ingår i sortimentet under namnet Ernst... ”Det sitter i väggarna” ville ha en tapet som passade till jugendfönster.

Hjärtat i produktionen utgörs av pressen för screen- och blocktryck. Men mönster målas även för hand eller med hjälp av schabloner på våderna.

Väggarna i ateljén pryds av oräkneliga hyllor med tapetrullar - tusentals original från förra seklet som alternativ till nytillverkning. För nytryck står en mönsterbank till förfogande som sträcker sig från 1700-tal till nutid. I form av fragment eller foton.

Banken är resultatet av gåvor och inköp. Ibland också av ett gediget detektivarbete utfört av Mats och hans företrädare Birgit Burström som en gång grundade företaget Handtryckta Tapeter i Norrland. Sedan 1989 huserar man på Långholmen.

 

1700-TALSFYND

Ett verkligt fynd var deras upptäckt på gården Listudden i Huddinge av 23 originaltapeter skapade av 1700-talets obestridde mästare i konsten, Johan Norman, verksam i Stockholm. Norman piffade bland annat upp väggarna på Drottningholms slott när det begav sig.

- Vi är verkligen nördar när det gäller tapeter, understryker Mats som refererar till Birgit som ”mäster”. Birgit har dragit sig tillbaka men lärde upp gesällen Mats när han lämnade lärarbanan. En kulturhistorisk expertis som nu förs vidare.

Men mästaren och gesällen var inte alltid överens om olika tidsepokers skönhetsvärden. Ifråga om 1970-talets tapetmönster uttalade sig Birgit Burström så här i en tidning: ”Man frågar sig hur barnen från det decenniet kan vara normala...”.

Mats, född på 70-talet, skrattar igenkännande och visar oss tapetförlagorna till dekoren i filmen ”Tillsammans”. Scenografi: Carl Johan De Geer.

- Jag är nog ganska normal. Dessutom gillar jag 70-talsmönstren... Och 1700-talet, tillägger han för säkerhets skull.

TEXT: ANDERS JUNGNELL | FOTO: CHRISTIAN VELTMAN