Konstnärseliten trycker på hos litografen Björn Lumphé

Både kända konstnärer och kreativa kändisar köar för att låta trycka sina verk hos litografen Björn Lumphé. Som en av få kvarvarande representanter för sitt skrå har han hittat en fristad i Stora Knapersta på Långholmen.

Verkstaden är inhyst i en länga intill det röda trähuset uppfört av Alfred Nobels far år 1830. Med ryggen mot den stora heidelbergpressen står Björn lutad över några färgsprakande provtryck som så småningom ska resultera i en färdig litografi. Signerad i 200 (?) exemplar av ingen mindre än Ernst Billgren.

När Björn Lumphé utbildade sig på Konsthögskolan med avsikten att bli tryckare i början på nittiotalet var Billgren en ytterst kortvarig professor i grafik. Idag är det läraren som sökt sig till den f.d. eleven. Men en ganska sällsynt gäst.

- Vi började jobba för fem månader sedan. Ernst är ju en mycket upptagen man, så han kommer hit då och då och korrigerar med krita på provtrycket. Sedan går jag in och jobbar vidare med färgerna.

Inte mindre än 16 färger står till förfogande för att ge djup och lyster åt det litografiska arket med en klart lysande oljemålning av artisten som förlaga.

”Ett jäkla pyssel”

- Man kan säga att jag och konstnärerna under ständig diskussion tillsammans bygger upp en bild med hjälp av färgerna. Det är ett jäkla pyssel. Många stannar här flera dagar. Mycket beror ju på konstnärens egen stil.

Gotländske Lars Jonsson kan ta tre veckor på sig för att få sina nyansrika fågelmotiv att stämma...

Ifråga om arbetsrytm är Lasse Åberg, en annan gäst hos Björn, en motsats.

- Lasse är snabb! När han kommer hit, har han allting färdigt utom den grå bottenplattan. Sedan följer en lång arbetsdag. Han vill ha allting klart innan han åker. Vi åt lunch på Långholmens Wärdshus. Han blev så nöjd då att han på kvällen föreslog att vi skulle ta en flaska vin och litet mat på samma ställe...

Lasse Åberg har sedan länge varit utövande konstnär parallellt med karriären som regissör och skådespelare. Andra kändisar har överraskat oss med utpräglad talang. Björn tar fram en av Caroline af Ugglas skickligt utförda teckningar, uppdelad på flera plastblad, en för varje färg. Som sedan överförs till tryckplåtar.

Dahl och Pyk stammisar

Han övertygade också självmedvetne Mikael Persbrandt att för en stund överge sitt måleri i storformat för att komma till Långholmen och prova på litografins möjligen subtilare teknik...

Namnkunniga konstutövare som Peter Dahl och Madeleine Pyk tillhör verkstadens stammisar. En svit av hennes litografier inspirerade av Långholmens fängelseförflutna hänger på väggarna i Långholmens Wärdshus. Det gör för övrigt också modernistpionjären Isaac Grünewald även om han hör hemma i en tid då Stora Knapersta var tjänstebostad åt personalen på Långholmens fängelse där Isaac satt en månad på 20-talet...

Björns tryckpress från Heidelberg är en länk till ett närmare förflutet. Vid den stod legendariske tryckaren Arne Andersson när Peter Dahls litografiska version av Stolta Stad lämnade valsarna på 1980-talet.

En litografi är inte primärt ett investeringsobjekt men det finns undantag. De tio bladen i sviten såldes då för drygt 17.000 kr. Idag betingar den 150.000 kr...

- Det tuffar på ändå, avslutar Björn Lumphé. Optimist ifråga om sitt exklusiva värv.

 

TEXT: ANDERS JUNGNELL | FOTO: CHRISTIAN VELTMAN

 

Besök Lumphé Litografiskas webbplats