Om Långholmen

Långholmen Hotell & Restaurang AB är ett privatägt bolag som driver hotell-, konferens-, restaurang- och vandrarhemsverksamhet. Vi finns i det gamla ombyggda Kronohäktet, med tillhörande malmgård, på ön Långholmen mitt i Stockholm. Anläggningen är ansluten både till Svenska Möten och Svenska Turistföreningen.

Hitta hit

Långholmen är, som namnet antyder, en långsmal holme belägen mellan Kungsholmen och Södermalm. Västerbron sträcker sig över ön och mellan Södermalm och Långholmen löper det smala Pålsundet. Till Långholmen leder två broar. När du ska besöka oss tar du dig över Långholmsbron, den andra från city räknat.

Företaget

Vi som jobbar här hoppas att du ska upptäcka att Långholmen inte bara är fängslande utan också naturskön. Vi försöker på vårt sätt bidra till att behålla den fina miljön genom att dagligen applicera Svenska Mötens och Svenska Turistföreningens miljöprogram i vår verksamhet. Miljöprogrammet ger oss alla en bättre inomhus - och utomhusmiljö. Förutom en naturskön upplevelse vill vi ge våra gäster en fantastisk service. Vi kan även rekommendera vårt systerhotell Zinkensdamm på Södermalm.

Svanenmärkta

Att svanenmärka Långholmen är ett medvetet val för att verka för ett hållbart samhälle, inte bara i det korta perspektivet utan även långsiktigt.

Miljöarbete

Redan 1990 började en grupp entusiastiska medarbetare på Långholmen att engagera sig i miljöfrågan. Det var då den första miljögruppen bildades.

Klimatkompensation

2012 tog vi ett beslut att kompensera för vår klimatpåverkan. Vi klimatkompenserar idag för uppvärmning, elektricitet, tjänsteresor, tjänstefordon och pappersförbrukning.
Praktiskt boende centralt i Stockholm. Gratis parkering & nära till bad. Monika, Kristianstad

Långholmens historia

Långholmen är, som hörs på namnet, en långsmal ö. I äldre tid bestod ön av magra betesmarker mellan kala berg. Man har funnit spår av forntida boplatser från så tidigt som 900-tal. På 1800-talet hittades här en silverskatt med tyska mynt, präglade på 900-talet. Första gången ön omtalas i historien är 1435 då medeltida dokument berättar att Sveriges riksråd höll ett möte på Långholmen.

Ett fängelse - två cellsystem

Långholmens fängelse var unikt med två olika typer av celler i ett och samma samma fängelse, Philadelphiasystemet och Auburnsystemet.

När giljotinen kom till Sverige

Hur kom giljotinen till Sverige? Sista avrättningen med huggbila var 1900 i Västerås. Nu skulle dödsstraffet "humaniseras" och en giljotin skulle inhandlas. Läs om hur "skördetröskan" kom till Långholmen på vår hemsida.

Isaac Grünewald

När du besöker Långholmen, varför inte göra en liten konstrunda samtidigt? Vi har ett urval målningar från Isaacs Grünewalds Långholmssvit i vårt wärdshus.

Guillou: ”Säkerheten var ett skämt”

Författaren och journalisten Jan Guillou var en av de sista fångarna på Långholmen. Han satt där 1974, dömd för olovlig underrättelseverksamhet i samband med IB-affären.

Statsminister bakom galler

Statsministern Hjalmar Branting satt bakom galler på Långholmen under drygt tre månader år 1889. Hans brott var...

Tiden går...

”Tiden går, klockan slår, evigheten förestår”-står inpräntat på Spinnhusets klocka från 1724.